YABANCI BASIN : Mısır’da Yeni Bir El Kaide Yaratmayın

m_id_412613_al_qaeda.jpg?itok=92Bs6LLT

Mısır’da İslamistlerin baskı altına alınması çağdaş cihadizmin ortaya çıkmasının zorunlu aşamasını oluşturdu. Müslüman Kardeşler’den ayrılmış daha radikal gruplar ortaya çıktı ve bunlar daha fazla şiddetle içli dışlı oldular. 1970ler boyunca karizmatik bir İhvan lideri olan Şükrü Mustafa El Kaide’nin bir bakıma öncülü olan Tekfir vel Hicret örgütünü yaratmıştı. Bu arada Muhammed Abdul el Selam Farac El Cihad ideolojisini ortaya attı. Bu grup daha sonra Cumhurbaşkanı Enver Sedat’a suikastı düzenledi ve El Kaide için grubun mevcut lideri olan Ayman el Zevahiri de dahil olmak üzere pek çok lideri temin etti.

İhvan’a karşı duruş can alıcı bir hatadır. Siyasi yasaklarla baş başa giden bir baskının uzun zamandır radikalizyonu ürettiği biliniyor. Arap Baharı’nın büyük umudu otoriteryen rejimlerin devre dışı kalmasının keyfi ve zalim yönetimlere son vereceğiydi. Bunun yerine İhvan’a karşı savaş çitin kenarında oturanlar için şiddetin rasyonel bir tercih olmasını sağlıyor. Devamı…

Daniel Benjamin 2009-2012 arasında Amerikan Dışişleri’nde kontra-terörizm koordinatörü olarak görev yaptı. Steven Simon ise 2011-2012 arasında ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölümü kıdemli direktörlüğünü gerçekleştirdi.

Çeviren: Süreç Analiz

(NYT, Daniel Benjamin & Steven Simon, Don’t Create a New Al Qaeda, 6 Ocak 2014)

Etiketlendi:, ,

Yorum bırakın

YÜKSEK STRATEJİ TÜRKİYE

strateji, istihbarat, güvenlik, politika, jeo-politik, mizah, terör, araştırma, teknoloji